فهرست مطالب

نشریه مطالعات کمی در مدیریت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل تاجزاده نمین * صفحات 5-39
    امنیت، گردشگری، توسعه، اطلاعات سفر و پلیس، واژه هایی هستند که تاکنون مطالعات چندانی از دیدگاه گردشگری، در کشورهای در حال توسعه و بالاخص ایران در خصوص آن نشده است. مطالعه حاضر تلاشی است جهت ایجاد پیوند بین مفاهیم مذکور از دیدگاه گردشگری.
    هدف از مطالعه حاضر برجسته نمودن نقش پلیس در گردشگری به صورتی عام و بالاخص در گردشگری مستقل با تمرکز بر اطلاعات سفر است. جهت حصول به این مهم، ضمن انجام مطالعات کتابخانه ای گسترده، اقدام به بررسی نیازهای اطلاعاتی مسافران مستقل در محل سفر شده است.
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. داده ها با استفاده از آزمون های Z و من ویتنی 1 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد به منظور کاهش مخاطرات سفر گردشگران مستقل، با توجه به خواسته های اطلاعات سفر آنها، یکی از راهکارهای بسیار مهم می تواند ایفای نقش بخشی از نیروهای پلیس آموزش دیده، در قالب پلیس گردشگر باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، امنیت، گردشگری مستقل، اطلاعات سفر، پلیس گردشگر
  • سید محمد سیدحسینی، محمدحسین درویش متولی * صفحات 41-64
    در جهان رقابتی امروزی، تغییرات سریع در عرصه ی فعالیت های صنعتی، اقتصادی و تجاری و پیچیده تر شدن فضای رقابتی بین بنگاه ها و شرکت های دولتی و خصوصی، آن ها را بر آن داشته تا از ابزارها و رویکردهای نوینی جهت بهبود عملکرد و کارایی زنجیره های تامین استفاده کنند. از طرفی با توجه به وضعیت تولید سیمان در کشور و امکان توسعه و ظرفیت تبدیل شدن به قطب این صنعت در آسیا، بررسی عملکرد در بحث زنجیره تامین وجود دارد و می تواند در راستای تدوین سیاست های آینده این صنعت نقش بسزایی ایفا کند. با توجه به اهمیت ارزیابی عملکرد در رابطه با تصمیم گیری های مدیریتی، در این مقاله با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) کارایی کل زنجیره تامین را به صورت مجموع وزن دار شده اعضایش بدست می آوریم، و از کارایی کل در جهت محاسبه ی کارایی اعضای زنجیره استفاده می کنیم. در نهایت هر زنجیره تامین با توجه به ماهیت و عملکردش می تواند بازده به مقیاس افزایشی، کاهشی یا ثابت داشته باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنعت سیمان، تحلیل پوششی داده ها
  • اعتبار نقدی*، مرجان فیاضی ، سید رضا سید جوادین صفحات 65-82
    باتوجه به اهمیت مدیریت استعداد و نقش کلیدی آن در ایجاد مزیت قابتی و همچنین دلبستگی و تعهد که تاثیر زیادی بر عملکرد شرکت دارند، این پژوهش در راستای بررسی تاثیر مدیریت استعداد بر دلبستگی و تعهد کارکنان است. در همین راستا تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و از نوع جمعآوری داده توصیفی و پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و روش نمونه گیری هم به صورت تصادفی بوده و در نمونه ای از بانک های خصوصی واقع در شهر تهران انجام شد. نتایج نشان داد که مدیریت استعداد بر دلبستگی با ضریب بتای 0. 68 و بر تعهد با بتای 0. 26 تاثیر دارد. همچنین مشخص شد که تعهد و دلبستگی در صورت برآمدن از سیستم مدیریت استعداد شرط بقا و ماندگاری سازمان و داشتن مزیت رقابتی در دنیای امروز است. اما نکته ای حائز اهمیت این است که در این تحقیق مشاهده شد که بر اساس ضرایب رگرسیون تاثیر مدیریت استعداد بر دلبستگی بسیار بیشتر از تعهد می باشد و میتوان چنین تفسیر کرد که مدیریت استعداد، دلبستگی را بیشتر از تعهد تعیین می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، تعهد، دلبستگی
  • بهزادخدایی *، مهدی بشکوه صفحات 83-102
    هدف این تحقیق بررسی تاثیرنقدشوندگی سهام بر عملکرد شرکت و ریسک سقوط قیمت سهام می باشد. یکی ازعمده ترین انگیزه های سرمایه گذاران جهت ورودبه بازارسرمایه، کسب بازده مناسب ودرنهایت افزایش ثروت است. عملکردشرکت عامل مهمی درتغییرارزش بازارسهام ودرنتیجه، تغییرثروت سهامداران می باشد. تغییرات ناگهانی قیمت سهام به دوصورت سقوط وجهش قیمت سه ام رخ می دهد. باتوجه به اهمیتی که سرمایه گذاران برای بازده سهام قائل هستند، پدیده سقوط قیمت سهام که منجربه کاهش شدید بازده می شود، درمقایسه باجهش بیشترموردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است. برای این منظور داده های 98 شرکت پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران طی سال های 1384 الی 1393 مورداستفاده قرارمی گیرد. دراین پژوهش از معیار اختلاف قیمت پیشنهادی خریدوفروش سهام به عنوان شاخص نقدشوندگی و ازدومعیارریسک وضریب چولگی منفی بازده سهام به عنوان شاخص ریسک سقوط قیمت سهام و همچنین ازمعیارکیوتوبین به عنوان شاخص عملکرد استفاده می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین نقدشوندگی سهام ومعیارهای ریسک سقوط قیمت سهام ارتباط معناداری وجودندارد. همچنین بین نقدشوندگی سهام وعملکردشرکت ها ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: چولگی منفی بازده سهام، ریسک سقوط قیمت سهام، عملکرد شرکت، کیو توبین، نقد شوندگی سهام
  • یدالله رجایی* ، صبا کنگاور نظری صفحات 103-122
    در پژوهش حاضر تاثیر نسبت های سودآوری بر بازار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه ای مرکب از مشاهدات به تعداد 530 سال-شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار به روش حذف سیستماتیک انتخاب و اطلاعات مورد نیاز برای آزمون فرضیه ها از صورت های مالی سالیانه و گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام 106 شرکت برای یک دوره پنج ساله 1388 تا 1392 استخراج شد. تاثیر نسبت های سودآوری با توجه به سه شاخص بازده سرمایه گذاری، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی ها بررسی شد و به منظور سنجش بازار سرمایه شرکت ها از حاصلضرب سهام ممتاز در قیمت بازار هر سهم شرکت استفاده شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بازده دارایی ها تاثیر معنادار و مستقیم بر بازار سرمایه شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران دارد. نتیجه دیگر اینکه، بازده حقوق صاحبان سهام بر بازار سرمایه شرکت های مذکور تاثیر منفی و معکوس دارد.
    کلیدواژگان: نسبت های سودآوری، بازار سرمایه، بازده سرمایه گذاری، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی ها
  • محمدرضا مهرگان ، رضا تهرانی ، عبدالله نظری * صفحات 123-140
    بی تردید یکی از آثار و پیامدهای فعالیت های پولی موسسات اعتباری، پیدایش مطالبات معوق است، پدیده ای که از دغدغه های مهم بانک ها و سایر موسسات اعتباری است و تاثیرات منفی در چرخه منابع و مصارف شعب می گذارد، به طوری که، از دو منظر داخل و خارج سازمان حائز اهمیت می باشد. از منظر داخلی، هزینه های عملیاتی، راندمان کاری، سودآوری، میزان خدمت به مشتری، درجه بندی شعب حقوق و مزایای کارکنان و سایرشاخص های کیفی شعب رابه شدت تحت تاثیرخودقرار می دهد. از منظر بیرونی، کندی چرخش نقدینگی در اقتصاد کشور، عدم اختصاص به موقع و بهینه منابع به شبکه تولید و صنعت، عدم رونق اشتغال و در نهایت رکود اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.
    در این تحقیق با هدف خوشه بندی مشتریان بانک و تعیین الگوی رفتار هر خوشه برای مشتریان حقیق در بانک ها با توجه به انواع مدل های خوشه بندی K-Means و دو مرحله ای و Kohenen توسط نرم افزار Clementine 18 با انواع پارامترهای مختلف در حدود 100 مدل با یکدیگر مقایسه می شود و مدل 1 K-Means با پنج خوشه به عنوان مناسبترین خوشه معرفی می شود. پس از حذف متغیرهای غیر مهم، بار دیگر مدلاجرا و خروجی های مدل برای هر خوشه مشتریان نشان داده می شود. در نهایت با نقاط شروع متفاوت دوره باز پرداخت وام، مبلغ وام و مبلغ ضمانت به ترتیب به عنوان تاثیر گذارترین متغیرها شناخته می شود.
    کلیدواژگان: اعتبار سنجی مشتریان، خوشه بندی، K-Means
  • سید فخرالدین فخرحسینی *، محمود سنگدوینی صفحات 141-166
    هدف این پژوهش شناخت و تخمین سرعت تعدیل ساختار سرمایه در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور، از روش گشتاورهای تعمیم یافته برای رسیدن به تخمینی معقول از این سرعت تعدیل استفاده کردیم. نمونه مورد بررسی شامل 75 شرکت در دوره زمانی 1383 الی 1393 است. نتایج این بررسی نشان داد که شرکتهای ایرانی با سرعت زیادی به سمت نسبت بدهی هدف حرکت میکنند که با مطالعات کشورهای پیشرفته به خوبی قابل مقایسه است. (در حدود 39 %براساس روش اثرات ثابت و 38 %بر اساس روش گشتاورهای تعمیمیافته). این سرعت های تعدیل بالا، تاییدی بر توضیحدهندگی نظریه توازن در بین شرکتهای ایرانی است. نتیجه دیگر این تحقیق آن است که سودآوری بر ساختار سرمایه مثبت و معنیدار بوده است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه دینامیک، نظریه توازن، سرعت تعدیل، تخمین زننده گشتاورهای تعمیم یافته، طبقه بندی JEL:E44، G32، C23
  • رحمت الله محمدی پور *، سامان رحمانی نوروزآباد صفحات 167-185
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل رفتاری موثر بر تصمیمات سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. برای نیل به این هدف، فضای نمونه 362 نفر از سرمایهگذاران حقیقی است که با فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. شیوه اجرای پژوهش میدانی بود و برای جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد به کار گرفته شد که پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ تایید گردید. داده ها جمع آوری شده با نرم افزار Lisrel تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد اثر سواد مالی، ادراک ریسک، احساسات، مادیگرایی و ارزش پول بر تصمیمگیری مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: عوامل رفتاری، بورس اوراق بهادار تهران، تصمیم گیری
  • سنجر سلاجقه *، سعید صیادی، ابرهیم گیوکی، نادیا ایزی صفحات 187-210
    امروزه استفاده از سیستم های اطلاعاتی که یکی از دستاوردهای فناوری اطلاعات در سازمان ها می باشد به یک ضرورت تبدیل گشته و سازمان ها را در جهت استفاده هر چه بیشتر از این فناوری جدید که بستگی به تفکر مدیران ارشد سازمان و شناخت و درک آنان از اهمیت این سیستم ها در امور سازمان دارد ، ترغیب خواهد کرد، لذا هدف پژوهش حاضر سنجش میزان موفقیت در استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان با استفاده از تئوری مجموعه های راف می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی بوده است که با رجوع به جدول مورگان ، حجم نمونه 142 نفر تعیین گردید، ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه با آلفای کرونباخ 0/86 می باشد. در این پژوهش پژوهشگر میزان موفقیت استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان را با استفاده از 4 عامل موثر بر انتخاب ERP شامل: هزینه پیاده سازی ،فروشنده، کیفیت نرم افزار و قابلیت های کارکردی نرم افزاری بررسی کرده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تئوری مجموعه های راف استفاده شده است. بدین منظور پس از تشکیل جداول تصمیم استاندارد شده در مرحله بعد موارد سازگار و ناسازگار مشخص شدند و پس از آن جداول تقلیل تشکیل گردید. در نهایت نتایج به طور کلی نشان داد که عوامل هزینه، فروشنده، کیفیت و قابلیت های نر م افزار باعث افزایش میزان موفقیت در استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می شود.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، سیستم اطلاعات، تئوری مجموعه های راف
  • محسن حمیدیان *، علی صادقین، تقی ترابی صفحات 211-236
    با توجه به محدودیت های زیاد در تامین مالی جهت ارتقای نرخ سرمایه گذاری های مولد در کشور، باید تمرکز سرمایه گذاری های خصوصی و دولتی در طرح هایی صورت گیرد که هم دارای اولویت برای افزایش توان تولیدی اقتصاد بوده و هم عملکرد قابل قبولی را در خلق ارزش افزوده داشته باشند. این طرح ها می توانند در بخش های پیشروی اقتصاد شناسایی و اولویت بندی شوند. بخشهای دارای اولویت در اصطلاح، به صنایعی اطلاق می شود که بر اساس روش ها و شاخص های اقتصادی بهترین عملکرد را داشته باشند. در این مقاله با استفاده از شاخص های عملکرد اقتصادی کارگاه های صنعتی نظیر ارزش افزوده، ارزش تولیدات، ارزش سرمایه گذاری، تغییرات ساختاری و… به بررسی وضعیت صنایع کشور در سال 1391 پرداخته شده است. صنایع مورد بررسی با استفاده از روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی بر اساس کدهای سه رقمی آیسیک طبقه بندی، اولویتبندی و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده صنایع تولید فلزات اساسی، تولید محصولات شیمیایی، تولید وسایل نقلیه موتوری و ملحقات آن و نیز تولید محصولات اولیه آهن و فولاد دارای بهترین عملکرد بر اساس شاخص های مورد بررسی بوده و در اولویت سرمایه گذاری و پرداخت تسهیلات توسط بانک ها قرار دارند.
    کلیدواژگان: شاخص های عملکردی، روش تحلیل عاملی و روش تاکسونومی